tiistai 3. tammikuuta 2012

Roller derby Suomessa - mitä missä miten

Hurjan moni on ollut kiinnostunut millaista roller derby on harrastuksena, joten heitetään kehiin pieni esittely ja omat kokemukset. Huomio, kirjoitan tämän omasta näkövinkkelistäni, jonkun muun kokemukset voivat olla täysin erilaisia.

Tampereen Open Skate. Kuva TRH:n sivuilta, kuvaaja Marko Niemelä.

Yleisesittely:

Suoran wikilainauksen mukaan roller derby on Yhdysvalloissa 1920-luvulla syntynyt kontaktilaji. True dat. Pääsääntöisesti roller derby mielletään naisten lajiksi, mutta maailmalla on paljon aktiivisia miesjoukkueita. Suomestakin löytyy peräti kaksi miesten liigaa, Tampere Rollin` Bros ja The Sons of Beaches. Naisjoukkueita meiltä löytyy jo vajaa parikymmentä.

Suomessa pelataan ovaalilla flat trackilla eli tasaisella radalla, mutta jenkeissä myös kaltevalla banked trackilla. Roller derby -ottelu (bout) on jaettu kahteen 30 minuutin puoliaikaan, jotka koostuvat max. 2 minuutin eristä eli jameista. Jamin aikana radalla on molemmista joukkueista (jos joukkueet ovat täysilukuisia) jammer (pikakiituri pisteidentekijä) ja neljä blockeria, jotka sotkevat vastapuolen pelikuvioita, yrittävät estää vastustajan jammerin etenemistä ja tietysti auttavat omaa jammeria. Yksi blockereista on pivot eli ns. pelinrakentaja. Pakassa otetaan vastaan ja jaetaan iskuja eli hittaillaan sekä estetään omalla vartalolla (sääntöjen puitteissa) vastapuolta.

Tampereen Open skate, kuvaaja Marko Niemelä.

Yksinkertaisesti kerrottuna molempien joukkueiden blockerit luistelevat tiiviissä ryhmässä (pack, pakka) radalla eteenpäin ja yrittävät estää toisen joukkueen jammeria pääsemästä läpi. Ensimmäisenä pakasta rikkeettä läpi sujahtanut jammeri saa lead jammer -statuksen. Lead jammer voi lopettaa jamin call off -liikkeellä (eli toistuvasti käsiään lantiolle heilauttaen) koska haluaa ja estää aika tehokkaasti vastapuolen jammeria tekemästä pisteitä. Pisteitä alkaa ropisemaan vasta kun jammeri tulevat pakkaan toisen kerran. En ala kirjoittamaan tähän sääntökirjaa uudelleen,  hifihifistely alkaa yleensä kiinnostamaan vasta kun joku teistä hyppää oikeasti mukaan derbyporukkaan. Säännöt löytyvät täältä: KLIK

Kovaa urheilua:

Vaikka derbyilyyn liittyykin kaikenlaista perusurheilulle epätyypillistä toimintaa kuten näyttäväkin pukeutuminen ja raflaavat derbynimet, on ihan turha kuvitella ettei hommassa hikoile tai tarvitse kuntoa. Mielestäni meidän oma tuomarimme kommentoi asiaa hyvin: kaikenlaiset ihmiset hyväksytään mukaan ja jos haluaa käyttää urheillessa irtoripsiä ja tyllihametta, senkun käyttää, ulkoinen habitus on sivuseikka. Derbyn yksi hienoin puoli onkin mielestäni vapaus olla ja näyttää miltä haluaa, kukaan ei syrji ketään leveyden, pituuden tai irtoripsien vuoksi. Suvaitsevaisuus kunniaan ja kentällä on käyttöä kaikille.

Ottelut kuitenkin pelataan tosissaan ja treeneissä keskitytään teknisten taitojen lisäksi lihaskuntoon ja kestävyyteen. Derbyn voi aloittaa rapakuntoisena (minä!) mutta kannattaa ottaa heti alkuun asenne että kyseessä on oikeasti rankka urheilu, joka imee mehut kovakuntoisestakin. Eli liikkumaan kannustetaan myös treenien ulkopuolella. On paljon kivempaa rullata kun jaksaa sykkiä ensimmäisen vartinkin jälkeen.

Pukeutuminen ja varusteet:

Koska lajin luonteeseen kuuluu välillä lattian ihmettely lähietäisyydeltä, suojavarustus on massiivinen. Sekä harjoitellessa että pelatessa derbymimmillä on aina: kypärä, hammassuojat, kyynärsuojat, rannesuojat ja polvisuojat. Aina. Suojien tarpeen kyllä ymmärtää, kun muksahtaa pari kertaa luikkareilla ympäri. Suojien lisäksi tarvitaan tietysti luistimet (quad skates), tässä omat kaunokaiseni:

Uu beibit.

Roller derbyn aloittaminen on yleensä harrastuksen kallein osuus, kun pitää hankkia kaikki varusteet kerralla. Fiksu ottaa tietysti heti aluksi myös vakuutuksen, joka kattaa erilaiset haaverit ja mahdolliset sairaalakeikat. Sen jälkeen rahan palaminen on kiinni itsestä, haluaako ostaa paremmat renkaat, uudet toe stopit, värikkäät kengännauhat, käsivarsinauhat, kustomoida kypärän tai vaikkapa uusia treenivaatteita. Että rahaa saa halutessaan kulumaan, mutta oman seuran treenimaksun lisäksi ei ole pakko tuhlata tiliään juuri muuhun.

Varusteita voi käydä ihmettelemässä esimerkiksi suomalaisessa roller derby kauppa Jam in the Boxissa ja GearCheckissa. Itse ostin aloittelijapakettini Jam in the Boxista, hinta oli vajaa 300e. Erikseen ostin Intersportista vain hammassuojat. Sittemmin olen hankkinut uudet Poison-rullat eBaysta ja vaaleat toe stopit ruotsalaisesta roller derby kaupasta. Edit 2013. ja teettänyt uudet luistimet WikkoSkatesilla mittatilaustyönä.No ne vaatteet. Suurin osa tytöistä treenaa urheilutopissa, shortseissa ja juoksutrikoissa / sukkahousuissa (kuin jumppakamat). Vastoin sitkeitä mielikuvia derby ei todellakaan ole kevyttä verkkosukissa keikistelyä, sen voi jokainen todeta kun vetää pari tuntia rullien päällä. Periaatteessa vartalonmyötäiset vaatteet ovat yksinkertaisesti käteviä, koska polvisuojien vetäminen paksujen verkkareiden päälle olisi hieman hankalaa. Vaatteet voivat tottakai olla hauskoja ja leikkimielisiä, virallisia pukeutumissääntöjä oman joukkueen treeneissä ei (meillä ainakaan) ole. Pääasia on se, että treenivaatteissa on helppo liikkua. Sitäpaitsi, sopii kokeilla miltä tuntuu ottaa teräväreunaisissa verkkosukkiksissa tuntumaan maahan, iho palaa karrelle!

Itse rullaan useimmiten juoksutrikoissa tai sukkiksissa ja mikroissa. Nyt on vihdoin kierrätysmahdollisuus reikäisille sukkahousuille, hurraa!Miten pääsee mukaan:

Vaikka laji on ollut Suomessa vasta muutaman vuoden (vuodesta 2009), ympäri maata löytyy jo useita roller derby -joukkueita, google laulamaan josko juuri sinun paikkakunnallasi olisi porukka kasassa. Tässä muutama seura listattuna, ja lisää löytyy Master Rosterista:

Tampere Roller Derby
Helsinki Roller Derby
Kallio Rolling Rainbow
Joensuu Rolling Rogues
Lahti Roller Derby
Kouvola Rock n Rollers
Jyväskylä Roller Derby 
Turku Dirty River Roller Grrrls

Huomatkaa, että roller derbyn ikäraja on 18v.

Useimmiten seurat järjestävät ilmaisia Open skate -tapahtumia, jossa laji esitellään, halukkaat saavat kokeilla luistimia ja voivat ilmoittautua Freshmeat Training Periodille. Ota yhteyttä suoraan haluamaasi seuraan ja kysy miten uusien pelaajien rekry toimii.

FTP-jaksolla opetellaan perustaidot aina pystyssä pysymisestä hallittuun kaatumiseen. Tampereella mukaan pääsivät 2011 syksyllä kaikki halukkaat, eikä lähtötasoa ollut, mutta esimerkiksi Helsingissä järjestetään karsinnat. Käytäntö on kuitenkin täysin kiinni seurasta joten edelleen, kysykää suoraan siitä porukasta jonne olisitte menossa. FTP:n jälkeen voi liittyä seuraan ja alkaa harjoittelemaan coachin ohjauksella minimun skills -testejä varten. Kun minimumit on suoritettu, pääsee mukaan peleihin. Edit 2013: tänä vuonna myös mansessa oli pidettävä karsinnat, koska aloituskurssille ei mahdu kuin tietty määrä jengiä tilojen rajallisuuden vuoksi. Kuitenkin, kriteerinä ei ole vain luistelutaito, suurin osa meistä ei osaa luistella kurssin alkaessa, joten worry not. Hyvä asenne ja tsemppi ovat ihan yhtä tärkeitä, kuin tekniikka.

Meidän omassa FTP-porukassa vuonna 2011 oli yksi ainokainen, joka oli ostanut luikkarit muutama kuukausi etukäteen ja opetellut luistelua ulkona itsekseen, mutta suurin osa ei ollut koskaan ennen rullaillut. Minä esimerkiksi nyöritin luistimet jalkaan ensimmäistä kertaa vasta Open skatessa (ja lensin heti komiasti perssiilleni auts). Sanoisin, että jos tietää harrastuksen ehdottomasti olevan se oma juttu, kannattaa ilman muuta ostaa aloituspaketti jo reilusti etukäteen ja harjoitella itsekseen ennen virallista FTP:tä. (Huom! ulkokäyttöön kannattaa hankkia erikseen rullat ja laakerit). Kun FTP alkaa, jokaisella on oltava luistimet ja suojat.

Kuva: PunkMarko


Miehet (toki naisetkin): tuomareita tarvitaan aina, rohkeasti kyselemään mukaan tuomarikoulutukseen! Jos miehenä haluat pelaamaan, ota yhteyttä Tampere Rollin`Brosiin.

Minä itte: olen viihtynyt mielettömän hyvin Tampereen porukassa. Neidit ovat kivoja, treenaus on haasteellista ja kannustavaa, onnistumisen riemu valtavaa. Minulta on tainnut jäädä väliin vain muutama hassu kerta treeneistä tässä kuukausien aikana (treenit 3 x vko) ja se kertoo osaltaan kuinka kiva harrastus on kyseessä (liikunnanvihaaja vihaa nykyään paljon vähemmän liikuntaa). Että jos linjoilla on tamperelaisia derbystä kiinnostuneita, kannattaa ehdottomasti uskaltautua mukaan kokeilemaan. Derby vie sinusta kaikki mehut ja saatat huomata hyvin pian että muuta elämää ei oikeastaan olekaan, mutta salaa rakastat sitäkin tunnetta.Muuta:

* Todennäköisesti unohdin puolet asioista mitä piti selittää, eli kysykää kommenttiboxissa lisää. Jos haluat jutella virallisen tahon kanssa, ota yhteyttä suoraan haluamaasi seuraan.

* Tampere Roller Derbyn  FTP-jakso järjestetään yleensä syksyllä, pidä silmällä ilmoittelua Facebook-sivulla tai ota suunta viralliselle nettisivulle Tampere Roller Derby.

* Valtavasti lisää tietoa roller derbystä löytyy lajijärjestö WFTDA:n (Women`s flat track derby association) sivuilta.

19 kommenttia:

 1. Voi että, tekisi kamalasti mieli lähteä kokeilemaan tuota derbyilyä, mutta en tiedä uskallanko... Olen kamalan ujo, mutta tuo näyttää ja kuulostaa kyllä niin hienolta, että varmasti jonakin päivänä päädyn rullat jalassa luistelemaan. Jotenkin kuitenkin vierastan ehkä juuri tuota tyylijuttua - itse olen tyyliltäni aika tavallinen, en siis käytä tekoripsiä ja verkkosukkiksia :D tai mitään sellaisia, ja tuntuisi myös aika oudolta ottaa jonkinlainen Sally von Terror -alter ego treenejä varten. Ymmärrän kyllä, ettei tarvitse olla gootti tai fiftaritypykkä lähteäkseen rullaamaan, mutta silti... Jos kaikki muut ovat sellaisia, niin tuntuisihan se vähän hassulta olla ainoana taviksena siellä seassa... x) Nooo, ehkä uskallan vielä joku päivä!

  VastaaPoista
 2. anonyymi, vakuutan sinulle että ei ole mitään pelättävää, eikä tarvitse todellakaan käyttää tekoripsiä ja verkkosukkiksia :DD itseasiassa mahtaakohan meillä olla yhtäkään arkielämän goottia tai kunnon fiftaria... nuo ovat vain mediassa paisuneita mielikuvia. Suurin osa treenaa ihan normi urheilutamineissa, kuin olisi jumppaan menossa :) Minäkin olen ihan perustyttö ja vielä kaikenlisäksi järkyttävän ujo ennenkuin tutustun ihmisiin ja hienosti pääsi mukaan porukkaan. Että sanon vielä kerran: mukaan vaan!

  VastaaPoista
 3. Mulla on nyt kaksi vaihtoehtoa: muuttaa takaisin Helsinkiin, jotta voin testata tai perustaa oma joukkue Örebrohon. O_o vaikuttaa nii-iin mahtavalta!

  VastaaPoista
 4. Mainostus mainostus! Myös Oulussa on liiga starttaamassa, luistimet on tilattu ja reenipaikkaa kovasti etsitään. Lisätietoja https://www.facebook.com/pages/Oulu-Roller-Derby/244754528910135?sk=info tai suoraan sähköpostia osoitteeseen rollerderbyoulu@gmail.com. Ja tälläkertaa ihan oikeasti, meitä on jo yli kymmenen typykkää luistimia odottelemassa!

  VastaaPoista
 5. Jos jotain Joensuulaista kiinnostaa niin keväällä olis tarkotus järjestää open skate ja kesällä fresh meat -kurssi. Tarkemmista aikatauluista ilmoitetaan facebookissa. Kaikki joita kiinnostaa messiin! Ja nimenomaan kaikki, ei tarvii olla urheilullinen tai "erikoinen". Meillä on tällä hetkellä koossa jo ihan huippu jengi, joista jokainen on erilainen, täältä saa paljon uusia hyviä kavereita, joihin ei ois muualla ees törmänny :)

  -Daria from Roling Rogues

  VastaaPoista
 6. Mutta derbyssä on ihanuutta myös se että treeneihin SAA laittaantua ja pukeutua...niihin voi panostaa vaikka se olisi pelkkää hikitreeniä jonkun koulun salissa, eikä kukaan katso siuta kieroon.
  Ujous katoaa nopeasti Derby porukassa, ihmiset on niin ihania, kannustavia ja ystävällisiä. Itselläni itsetunto ja itsevarmuus nousi Derby harrastuksen myötä, ennen en olisi voinut ajatellakaan että olisin käyttänyt mikro shortseja tai minihameita ihmisten ilmoilla, nyt niitä löytyy vaatehuoneen hyllyiltä jo 40-50kpl.

  VastaaPoista
 7. ****************

  huomio muiden kaupunkien derbyilijät, jos teillä on tulossa open skatea tms. häppeninkiä, laittakaa ihmeessä minulle nettiflyereita aina tulemaan niin voin julkaista täällä vinkiksi kaikille :)


  ********************************

  VastaaPoista
 8. mary: kyllä! Tää on niin kivaa ettei kannata jäädä paitsi :D

  wilhood: mahtavaa, ehkä pelataan joskus vastakkain :))

  daria: laittakaa ihmeessä minulle sähköinen flyerinne sitten lähempänä niin potkin porukkaa liikkeelle :)

  seinäruusunen: se just, että jokainen saa tehdä niinkun haluaa ja ketään ei arvostella :) mun on itse tosin ihan turha laittautua, kun olen sellainen hikipallero jo vartin jälkeen että näyttäisin pelottavalta pandakarhulta hihhih.. no jaa, ehkä se olis ihan hyvä sotamaalaus sekin :D

  VastaaPoista
 9. Kuulostaa just sopivan hullulta, että tuota pitää kyllä kokeilla! Vinkkaappas sitten kun Tampereen Open skaten päivämäärät ja paikat ovat tiedossa, jos tulisi sinne hankkimaan muutaman mustelman takalistoonsa... :D

  VastaaPoista
 10. HAA! Tajusin että NYT mulla on vihdoin varaa hankkia starttipaketti, eli eikun eBayn maailmaan!! Aion olla hurja ja ostaa luistimet sieltä, toivottavasti löytyy jotain infoa laadusta. Nyt ihan alkoi jännittämään, oon niin kauan derbyilystä haaveillut että vaikea uskoa asioiden vihdoin edistyvän. :) Kiitos sinulle kun olet rollailusta täällä niin paljon kertonut, se on vain nostattanut kuumettani! :D

  Ehkä tavataan joskus Turku-Tampere-boutissa. ;D

  VastaaPoista
 11. Mainittujen liigojen lisäks Lappeenrannassa pyörii homma jo ihan kohtuullista tahtia, ja Oulussa, Porissa, Kotkassa, Kuopiossa ja Kokkolassa on jotain alkavaa sutinaa.

  Euroopan liigatilanteen näkee näppärästi täältä, jos joku ulkomailla asustava kiinnostuu: http://euroderby.org

  VastaaPoista
 12. Hei, onko kukaan ollut Helsingin try outeissa? Millaista siellä oli? Roller derby kiinnostaisi kyllä, on kiinnostanut jo jonkin aikaa, mutta tuo karsintameininki tuntuu aika uhkaavalta. Ei se karsinta sinänsä, mutta nettisivuilla sanottiin minusta aika suoraan, että try outeissa ei katsota urheilullisuutta tai treenimotivaatiota, vaan sitä, oletko hyvä tyyppi.

  Kun aiemmassa elämässään kilpaurheilijana sai palautetta tai oli jotain karsintaa, siinä mentiin aina substanssipohjalta eikä mikään oikeastaan koskaan haitannut, koska tiesi, ettei se ole henkilökohtaista. Mutta tuonne karsintaan en tahdo uskaltaa mennä, koska musta tuntuisi tosi pahalta jäädä rannalle, koska minusta ei pidetä tarpeeksi ihmisenä.

  Ja kun vielä jotenkin ajattelin, että roller derby voisi olla hauska, paineeton harrastus, jossa voi olla just niin kun on. :(

  VastaaPoista
 13. Heippa Nelliina,
  tiedätkö sinä (tai lukijat) oisko netissä jotain semmosta ohjelmaa, jossa valitaan mistä asioista pitää/ei pidä urheilussa ja sitten se niiden perusteella ehdottaisi lajeja. (esim. haluaako harrastaa yksin/ryhmässä, sisällä/ulkona)

  Haluaisin harrastaa jotain liikuntaa mutta, kun en tykkää siitä tästä ja tuosta :D

  VastaaPoista
 14. Moikka,

  Helsinki Roller Derbyn järjestämät "koeluistelut" ovat varsin epämuodollinen tapahtuma, joten huoli pois! Ennen koeluistelua HRD järjestää pari open skate-tilaisuutta, jossa on mahdollisuus kokeilla kamoja, höpöttää lajin harrastajien kanssa ja tutkailla sitten hiljaa sydämessään, josko vielä tuntee roller derbyn kutsun. Koeluistelun läpäisseet koulutetaan pelikuntoon 2,5 kk:n pituisella alkeiskurssilla.

  Roller derbyn suosio on hurjassa kasvussa, joten open skaten ja try-outsien tarkoitus on lähinnä esitellä lajia ja sen vaatimuksia ja toki tastata harrastajan perusluistelutaitoa, kehityskelpoisuutta ja harjoittelumotivaatiota. Koeluisteluissa harjoitellaan perusjuttuja, jarrutuksia ja kaatumisia, kaikkea ei tarvitse osata heti kättelyssä, mutta luistelijalla tulee olla halu oppia ja kyky pelata osana joukkuetta. Kenenkään persoonaan ja se (pimeisiin) puoliin emme suinkaan kajoa, roller derby-perheessä on tilaa kaikenlaisille tapauksille, meille mikään inhimillinen ei ole vierasta!

  Monelle tulee yllätyksenä, kuinka aikaa vievästä touhusta on kyse. Zumbaa voi käydä ketkuttamassa kerran viikossa ja unohtaa sen sitten saman tien, mutta roller derby on joukkuelaji, joka vie helposti mukanaan pikkusormen ja muutaman muunkin raajan.
  Derbyily on muutakin, kuin pelkästään luistimilla kekkulointia, harrastajalta vaaditaan sitoutumista paitsi rankkaan treenaamiseeen (3 krt/vkossa), niin myös muuhun lajitoimintaan. Kaikki liigan pyörittämiseen kuuluvat asiat hoidetaan luistelijoiden voimin, joten duunia ja aikaa kuluu myös pelikentän ulkopuolella.

  Toivottavasti tämä kirjoitus auttoi hälventämään epäluuloja, lisää mieltä askarruttavia kysymyksiä voi tykittää osoitteeseen hrd.freshmeat(at)helsinkirollerderby.com

  Cheers,
  Molotov/ HRD

  VastaaPoista
 15. Eka anonyymi: Helsingissä on kaksi seuraa, joista toiseen ei ainakaan toistaiseksi ole pääsykokeita.

  VastaaPoista
 16. katariina, ehdottomasti vinkkaan :)

  mea: kannattaa katsella sellaisia merkkejä jotka löytää noista virallisista derbykaupoistakin, esmes noi omat sure grippini ovat olleet tosi hyvä :)

  riina; kiitti tiedosta :)

  anonyymi: toivottavasti sait tuosta Molotovin vastauksesta haluamasi infon, eli ei ressiä, senkus meet kokeileen vaan ja tutustumaan porukkaan :)

  katja: eipä tule mieleen mitään tuollaista testiä... google laulamaan vaan :)

  molotov: hienoa kiitos selvennyksestä HRD käytännöistä, veikkaan että useampaakin mietityttää tryoutseihin uskaltautuminen :) ja allekirjoitan 100%:sesti että harrastus vie aikaa muutenkin kuin treenien osalta.

  uranus: ilmeisesti kallion joukkueeseen ei ole?

  VastaaPoista
 17. Oi oi oi...nyt alkoi kovasti kiinnostamaan tämä laji. harmi vaan kun Raumalla ei tällaisesta ole tietoa...Mitenköhän tällaisen joukkueen voisi perustaa? Onko kellään antaa mitään vinkkejä miten voisi päästä alkuun?

  VastaaPoista
 18. Ooks lukenu tän: http://www.city.fi/artikkeli/Roller+derbyn+sanansaattaja/4317/

  VastaaPoista
 19. mariska, itselläni ei ole kokemusta joukkueen perustamisesta kun hyppäsin mukaan trellä jo pari vuotta toimineeseen porukkaan :) mun mielestä joensuun Rolling Roguen on vasta perustettu joukkue, sieltä vois saada ainakin udeltua ensikäden tietoa?

  Minttu: juu :) ja utaimelta (miten piru toi taipuu...) tuli just ulos meidän joukkueesta juttu: http://issuu.com/utain/docs/utain_1_2012

  VastaaPoista